gnocchi smażone/ okruchy prażonych płatków owsianych/ siemię lniane/ sos marchewkowy z grana padano

gnocchi smażone/ okruchy prażonych płatków owsianych/ siemię lniane/ sos marchewkowy z grana padano

składniki na gnocchi:

– 4 duże ziemniaki
– 200g mąki pszennej
– jajko
– łyżeczka soli morskiej
– 4 łyżki płatków owsianych górskich
– łyżka siemienia lnianego
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– olej rzepakowy

składniki na sos marchewkowy:

– 3 marchewki
– 1/2 cebuli
– łyżka masła
– 3 łyżki parmezanu
– sól (opcjonalnie, bo ser sam w sobie jest słony)

przygotowanie gnocchi:

– Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce we wrzącej i osolonej wodzie.

– Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, rozgniatamy dokładnie i studzimy

– Do ostudzonych dodajemy przesianą mąkę, jajko i sól. Wszystko bardzo dokładnie zagniatamy

– Rwiemy kawałek ciasta, rolujemy je na cienki wałek i kroimy na 1cm kawałki. Formujemy owalne kształty gnocchi i gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie.

– Gnocchi wyjmujemy z wody gdy wypłyną na wierzch wody

– Płatki owsiane prażymy na patelni bez tłuszczu, mielimy w młynku do kawy.

– Płatki mieszamy z siemieniem lnianym i pieprzem cayenne.

– Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy kluseczki wysypujemy proszek z płatków owsianych i podsmażamy aż gnocchi się zarumienią

przygotowanie sosu marchewkowego:

– Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki

– Cebulę kroimy drobno i smażymy wraz z marchewką na maśle przez ok. 5min.

– Marchewkę zalewamy co jakiś czas 1/2 szklanki wodą, powtarzamy tą czynność do momentu aż marchewka będzie całkowicie miękka

– Do marchewki dodajemy starty ser i blendujemy dokładnie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *