zupa: gorzka czekolada/ borówki

zupa: gorzka czekolada/ borówki

składniki:

– 500ml mleka
– tabliczka gorzkiej czekolady
– laska wanilii
– 2 żółtka
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki kakao
– borówki amerykańskie

przygotowanie:

– Laskę wanilii nacinamy wzdłuż, wrzucamy do garnka z mlekiem i gotujemy,
– Do ciepłego, ale nie gotującego się mleka, dodajemy czekoladę, następnie kakao
– Gdy mleko zagotuje się, odstawiamy na bok,
– Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera,
– Mieszając jednocześnie, dodajemy utarte żółtka, uważając żeby nie ścięły się
– Odstawiamy gdy zupa delikatnie zgęstnieje
– Podajemy z borówkami amerykańskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *