lody: banan/ masło orzechowe/ popcorn/ sól morska

lody: banan/ masło orzechowe/ popcorn/ sól morska

składniki na lody:

– 2 banany
– 3 łyżki masła orzechowego

składniki na kruszonkę z popcornu:

– garść kukurydzy na popcorn
– olej rzepakowy
– sól morska

przygotowanie lodów:

– Banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie talarki

– Talarki bananów zamrażamy

– Jak banany będą całkowicie zamrożone, dodajemy masło orzechowe i blendujemy

przygotowanie popcornu:

– Na patelnię wylewamy olej, dodajemy kukurydzę, ugniatamy łyżką, tak aby była płaska powierzchnia kukurydzy na patelni

– Patelnię przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogień, ściągamy z ognia gdy popcorn przestanie się intensywnie obijać o ścianki patelni. Co jakiś czas możemy zatrząsnąć patelnią, żeby popcorn nie spalił się

– Popcorn posypujemy szczyptą soli morskiej i wszystko zgniatamy dokładnie rękami lub siekamy nożem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *