biała kiełbasa/ pęczak/ czerwona kapusta/ jabłko

biała kiełbasa/ pęczak/ czerwona kapusta/ jabłko

składniki:
– 8 białych, małych kiełbasek
– 100g kaszy jęczmiennej pęczak
– świeży majeranek
– 1/3 główki czerwonej kapusty
– jabłko
– 3 małe ziemniaki
– sól
– czarny pieprz
– mielone ziarna kolendry
– olej rzepakowy
– łyżka masła

przygotowanie:

– kaszę pęczak gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, aż stanie się al dente
– kapustę kroimy w piórka, a jabłka na ósemki
– kapustę i jabłka podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, z odrobiną soli
– jak warzywa zarumienią się, zalewamy je wodą, tak aby nie wystawały spod tafli wody
– dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości pod przykryciem
– po ugotowaniu dodajemy pieprz i łyżeczkę ziaren kolendry, następnie blendujemy całość, jeśli sos jest za gęsty, dodajemy odpowiednią ilość wody przegotowanej
– na koniec, do sosu dodajemy masło, mieszamy dokładnie
– kiełbaski kroimy na mniejsze kawałki, lub w całości podsmażamy je wraz z ugotowaną kaszą na odrobinie oleju rzepakowego, do momentu aż się zarumienią
– podajemy z gotowym sosem i posypujemy świeżym majerankiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *